Sådan fungerer Peppol!

Peppol er en distributionsløsning, der forenkler overførslen af elektroniske dokumenter mellem forretningspartnere. Når du tilslutter dig Peppol via PostNord Strålfors, slipper du for at tænke på teknologien og kan i stedet fokusere på at effektivisere dine forretningsprocesser. Men hvad er Peppol egentlig, og hvad betyder det for dig og din organisation?

Hvad er Peppol?

Peppol er et internationalt netværk til elektronisk udveksling af forretningsdokumenter. Netværket er i dag en europæisk EDI-standard, der gør det lettere for købere og sælgere at udveksle elektroniske dokumenter.

Netværket udgør en effektiv måde at nå hinanden på inden for og på tværs af EU's grænser. Peppol består af flere dele, bl.a. en teknologisk infrastruktur, fælles meddelelsesstandarder og en organisation, der udvikler, administrerer og yder support ved problemer med digital kommunikation inden for visse rammer.

Man kommer ofte til at forveksle den teknologiske infrastruktur med meddelelsesformatet, når man taler om Peppol, og det giver anledning til en del misforståelser. Hvis man siger "sende via Peppol", drejer det sig om at bruge den teknologiske infrastruktur. Peppols "formatfamilie" hedder Peppol BIS, og formaterne fungerer lige så godt i Peppol-netværket som udenfor.

Hvordan fungerer Peppol?

Peppol har fælles registre og standarder, der gør det nemt for virksomheder og organisationer at finde og nå købere i hele Europa. Peppol er en nem måde at nå især den offentlige sektor på, og flere og flere modtagere i den private sektor findes i Peppol-netværket.

Distributionsløsningen og den teknologiske infrastruktur forenkler også overførslen af elektroniske dokumenter og meddelelser mellem virksomheder og organisationer i den offentlige sektor.

Kommunikations proces af Peppol mellem afsender og modtager

Alle dokumenttyper, der bruges inden for handel, kan sendes og modtages i Peppol. Det vil sige ikke kun e-fakturaer og kreditnotaer, men også prislister, ordrer, ordrebekræftelser, leveringsmeddelelser og meget andet.

De fælles regler for samarbejde mellem forretningspartnere og deres respektive operatører fremmer og baner vejen for nye forretningsrelationer på tværs af Europas grænser.

Et krav i den offentlige sektor

Siden den 1. april 2019 er det et krav, at virksomheder og organisationer, der sender fakturaer til den offentlige sektor, skal sende e-fakturaer og overholde den europæiske standard, som Peppol understøtter.

Hvordan bruger jeg Peppol-netværket?

Det er nødvendigt at være tilknyttet en Peppol-operatør, der opfylder de høje krav, der er til infrastrukturen, for at få adgang til netværket og kunne sende og modtage dokumenter via Peppol. Disse godkendte operatorer kaldes access points. PostNord Strålfors har længe været et godkendt access point.

Du skal også bruge et Peppol-ID. Det er den elektroniske adresse, der bruges til at identificere parter i infrastrukturen, og det er som regel CVR-nummeret med et præfiks.

Hvordan kan jeg modatage modtage dokumenter i Peppol?

Hvis du vil kunne modtage elektroniske dokumenter, skal du også registreres, så du er synlig på Peppol-netværket. Det gøres pr. dokumenttype som f.eks. e-faktura, og det klarer PostNord Strålfors naturligvis for dig. Du kan som registreret Peppol-modtager ikke kontrollere, hvilke handelspartnere der kan sende elektroniske dokumenter af den type, du har registreret, men PostNord Strålfors sørger for, at alle dine dokumenttyper understøtter Peppol. Du sender og modtager alle dokumenttyper via os, direkte fra dine eksisterende systemer.

Vi håndterer kommunikationen for dig

For os i PostNord Strålfors er Peppol ikke noget nyt. Det er en del af den generelle digitaliseringsproces, der i øjeblikket er i gang, og den er vi godt rustet til. Den grundlæggende idé med Peppol passer godt til vores eget koncept – at udvikle og tilbyde kommunikationsløsninger, der giver virksomheder med mange kunder og leverandører nye muligheder for nemmere, sikrere og stærkere relationer.

Som kunde hos PostNord Strålfors er du i sikre hænder:

  • Vi hjælper dig med at komme i gang, uanset om du er afsender eller modtager.
  • Vi opfylder alle de krav, der er til infrastrukturen i Peppol-netværket.
  • Vi foretager regelmæssigt de nødvendige opdateringer og tilpasninger – uden at forstyrre din virksomhed.
  • Vi konverterer alle dine dokumenter til alle formater – så du problemfrit kan sende og modtage forskellige typer dokumenter til og fra dine forretningspartnere.
  • Når du er tilknyttet Peppol med os som access point, kan du effektivisere dine forretningsprocesser, spare tid og øge din effektivitet.

Peppol Access Point

Læs også hvad er EDI?

Kontakt os!
PostNord Strålfors' styrke er at håndtere store mængder data og gøre al kommunikation attraktiv for den enkelte modtager. Vælg den nemme vej. Bliv tilknyttet Peppol med et enkelt trin. Bliv kunde hos PostNord Strålfors.

Kontakt os

 

Inspiration og dybtgående artikler

eInvoice-b2b_16-9.jpg

B2B-e-faktura

E-fakturaer mellem virksomheder har været PostNord Strålfors' hjemmebane i mange år. Vi kan reducere din administration, eliminere fejlkilder og åbne op for de muligheder, der følger med automatisering. Hvis du er leverandør til den offentlige sektor, er denne løsning perfekt.

Arbetsförmedlingen-1.jpg

Arbejdsformidlingen i Sverige: Mere effektiv fakturahåndtering med EDI

Arbejdsformidlingen i Sverige kan takket være PostNord Strålfors' EDI-tjeneste nemt udveksle elektroniske meddelelser med sine 6.000 leverandører – uanset hvilket system de bruger, og hvor i verden de befinder sig.