20 startups, man bør holde øje med

Norden har som en af de mest digitaliserede regioner i verden et godt vækstklima til højteknologiske virksomheder og innovationer. Her er 20 af de mest spændende vækstvirksomheder i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

SVERIGE

 

Navn: Furhat Robotics

Hovedkontor: Stockholm

Grundlagt: 2014

Idé: Furhat Robotics har udviklet en social robot, der allerede bruges bl.a. som lærerassistent, flersproglig trafikmedarbejder og konversationsværktøj til ældre. Teknologien er udviklet af forskere fra Kungliga Tekniska Högskolan (det tekniske universitet) i Stockholm.

 

Navn: Hedvig

Hovedkontor: Stockholm

Grundlagt: 2016

Idé: Appen Hedvig vil forenkle behandlingen af forsikringssager ved hjælp af automatisering. Virksomheden, som blev grundlagt i 2016, lader kunderne registrere sig med en chatbot og bruger derefter machine learning til skaderapportering og udbetalinger.

 

Navn: Karma

Hovedkontor: Stockholm

Grundlagt: 2015

Idé: Karma er en virksomhed, der ønsker at reducere madspild. I stedet for at caféer og restauranter kasserer den mad, der bliver tilovers, kan de via virksomhedens app sælge den med rabat. 

 

Navn: Mapillary

Hovedkontor: Malmö

Grundlagt: 2013

Idé: Mapillary er en platform til geotaggede billeder, som deles af brugerne. Målet er at kortlægge hele verden.

 

Navn: Detectify

Hovedkontor: Stockholm

Grundlagt: 2013

Idé: Detectify er en automatiseret it-sikkerhedstjeneste. Ved at scanne hjemmesider opdages sikkerhedsrisici. Virksomhedens knowhow kommer fra 120 meget kompetente, ”venlige” hackere. 

 

NORGE

 

Navn: Chooose

Hovedkontor: Oslo og New York

Grundlagt: 2016

Idé: Klimakompensation via abonnement. Ved at opkøbe udledningskvoter og blokere dem bliver der færre tilbage på markedet. Samtidig stiger prisen på udledningskvoter i takt med efterspørgslen. Tjenesten har 12.000 brugere. 

 

Navn: Huddly

Hovedkontor: Oslo og Palo alto

Grundlagt: 2013

Idé: Webkamera til videokonferencer, som ved at kombinere hardware, software og AI skaber smart video i vidvinkelformat.  Kameraerne identificerer automatisk mennesker og genstande i billedet og fokuserer på de rigtige ting.

 

Navn: Iris.ai

Hovedkontor: Oslo

Grundlagt: 2015

Idé: AI-assistent, som hjælper forskere med at finde de rigtige oplysninger i analyser og rapporter. Værktøjet skaber en konceptuel forskningsoversigt med forslag til litteraturlister. 

 

Navn: Sanity

Hovedkontor: Oslo

Grundlagt: 2017

Idé: Et opdateret CMS-system, der opbygger infrastruktur til indholdet på digitale platforme. Når man opdaterer data ét sted, bliver alle øvrige kanaler også opdateret.   

 

Navn: Unacast

Hovedkontor: Oso og NY

Grundlagt: 2016

Idé: Tjenesten forsyner virksomheder med lokalitetsbaserede data fra forskellige steder i verden. Ved at registrere hvor mennesker bor, arbejder og drikker deres morgenkaffe, genereres viden om forbrugernes adfærd. 

 

DANMARK

 

Navn: Corti

Hovedkontor: København

Grundlagt: 2014

Idé: AI-baseret tjeneste, der analyserer alarmopkald for at gøre operatøren opmærksom på kritiske situationer. Afvigelser i åndedrætsfrekvens kan fx udløse et signal om risiko for hjertestop. 

 

Navn: Lix Technologies

Hovedkontor: Aarhus

Grundlagt: 2015

Idé: Et Spotify til undervisningsmateriale, som gør faglitteratur billigere for de studerende, der abonnerer. Lix Technologies består af over 600.000 e-bøger fra nogle af Europas største forlag. Tjenesten bliver nu lanceret på det amerikanske marked. 

 

Navn: Peakon

Hovedkontor: København og London

Grundlagt: 2014

Idé: En app, der måler og øger engagementet hos medarbejderne. Peakon genererer viden til arbejdsgiveren, som dermed kan give sine team de bedste forudsætninger for at yde deres bedste. Appen bruges af bl.a. BMW, Nike og CapGemini. 

 

Navn: Pleo

Hovedkontor: København og London

Grundlagt: 2015

Idé: Glem alt om papirkvitteringer. Pleo er et smart firmakort, der automatisk bogfører indkøb. Via appen kan man se alle køb i realtid. 

 

Navn: Uizard

Hovedkontor: København og NY

Grundlagt: 2017

Idé: Uizard bruger AI til at forvandle dine ideer til koder og billeder. Du kan bruge en håndtegnet skitse på en serviet eller notesblok som grundlag for kildekode til din hjemmeside eller app. Det accelerer designprocessen og gør det lettere at prøve sig frem.

 

FINLAND

 

Navn: Blok

Hovedkontor: Helsinki

Grundlagt: 2017

Idé: Digital ejendomsmægler, som ved at automatisere vurdering, markedsføring, tilbud og administration kan beregne et meget lavere salær end traditionelle ejendomsmæglere. Blok solgte 70 lejligheder det første år.  

 

Navn: Varjo Technologies

Hovedkontor: Helsinki

Grundlagt: 2016

Idé: Udvikler headset med høj billedkvalitet. Fokuserer på VR og mixed reality-produkter til industriel brug. Varjo samarbejder med bl.a. Airbus, Saab og Volkswagen.

 

Navn: Neverthink

Hovedkontor: Espoo

Grundlagt: 2016

Idé: Som tv bare på internettet. Neverthink tilbyder håndplukket videomateriale fra forskellige streamingtjenester til dem, der bare vil kunne læne sig tilbage i sofaen og slippe for at vælge. Neverthink har kanaler med bl.a. musik, sport, hightech og nyheder. 

 

Navn: Oura Ring

Hovedkontor: Oulu

Grundlagt: 2013

Idé: Wearable i form af en ring, der måler puls, søvn, kropstemperatur og aktivitetsniveau. Gør som Ole Opfinder, og bliv guidet til bedre vaner med et lille skub i den rigtige retning, når tiden er inde til at være aktiv, hvile eller sove.

 

Navn: Smartly

Hovedkontor: Helsinki

Grundlagt: 2013

Idé: Platform med automatiserede annoncekampagner til Facebook og Instagram. Bruges af bl.a. Uber og Skyscanner.