3D-print giver mulighed for produktudvikling i medicoteknologisk startupvirksomhed

Med 3D-print kan startupvirksomheden Tada Medical fremstille billige prototyper. Målet er at udvikle en behandling til kræftpatienter, som forhindrer smertefulde blærer i munden uden alvorlige bivirkninger.

 

Brancher Sundhed

Virksomheden

Tada Medical er en startupvirksomhed inden for medicoteknologi. Den blev etableret af fire kolleger i 2016, da de arbejdede på Uppsala universitetshospital. Der mødte de kræftsyge børn og så, hvilke behov børnene havde, og hvordan man kunne forbedre deres behandling. De etablerede virksomheden for at gøre en reel forskel i behandlingen.

Udfordringen

Behandling med cytostatika kan give meget smertefulde blærer og sår i mund og svælg, såkaldt mucositis, som gør det vanskeligt at synke. Sårene øger samtidig risikoen for infektioner og fordobler behandlingsomkostningerne.

For at forhindre alvorlig mucositis bruger man kryoterapi, som under behandling med cytostatika nedkøler mundhulen, idet patientens mund bliver fyldt med is. Det nedsætter blodtilførslen til slimhinderne og reducerer risikoen for sårdannelse. Problemet med isbehandlingen er, at patienterne tåler den dårligt, så det kun er få, der gennemfører behandlingen.

– Det er utrolig hårdt at have munden fuld af is, selv om behandlingen kun varer en time. Bagefter er man helt stiv i munden. Det har man ikke lyst til at gentage næste dag, siger Katarina Hedbeck, administrerende direktør i Tada Medical.

Det er kun en meget lille del af de voksne, som får kryoterapi, der faktisk gennemfører behandlingen.

Tada Medical udvikler en mere brugervenlig behandling, for at patienterne kan undgå ubehaget ved nedkøling med is. Virksomheden har brug for hurtigt, nemt og billigt at kunne fremstille forskellige prototyper for at kunne teste forskellige løsninger.


PostNord 3D Solutions gør det muligt for Tada Medical at producere flere forskellige prototypeversioner af mundstykket til virksomhedens luftkølingsapparat.

Løsningen

Man kan undgå meget af det ubehag, som isafkøling giver, ved at bruge kold luft i stedet for is. En stor del af udviklingen af den alternative metode med luftkøling består i at udvikle et mundstykke, der forbindes med en køleenhed. Luftkølingens virkning afhænger af, hvordan mundstykket udformes, og hvor lufthullerne er placeret.

Tada Medical bruger PostNord Strålfors' løsning 3D Solutions til at afprøve forskellige versioner af mundstykket.

– Det er hurtigt og billigt at teste forskellige prototyper med 3D-print. Det giver os mulighed for at se, hvordan forskellige versioner af mundstykket spreder kulden i munden. Støbning er ikke et alternativ, fordi det er for dyrt.

Virksomheden testede fra begyndelsen syv versioner af mundstykket, hvoraf to blev droppet og to blev favoritter. I næste runde blev de to favoritter printet og yderligere afprøvet.

– For os som startupvirksomhed med et begrænset budget er det guld værd at kunne producere billige prototyper. Det er helt fantastisk at have et fysisk produkt til både test og salg, så folk kan røre og mærke det. En animation og simuleringer er ikke nok, siger Rebecca Bejhed, teknisk chef i Tada Medical.


Rebecca Bejhed, CTO, og Katarina Hedbeck, CEO, i Tada Medical synes, at 3D-printede produkter er uovertrufne både til test af prototyper og til salgsstøtte.

Resultatet

I skrivende stund er der givet etisk godkendelse til at gennemføre et klinisk studie med raske personer. Inden godkendelsen testede to forsøgspersoner mundstykkerne, der var printet i biokompatibelt materiale.

– I et af forsøgene adskiller metoden sig kun med 1°C i forhold til afkøling med is, så det ser meget lovende ud. Isens bivirkningsprofil med dårlig smag, hovedpine osv. forsvinder. I stedet kommer der større spytproduktion, men det kan vi sikkert undgå ved at fugte indblæsningsluften eller placere hullerne lidt anderledes, siger en tilfreds Rebecca Bejhed.

Hun er også tilfreds med løsningen 3D Solutions.

– Det er en meget fleksibel løsning. Man uploader bare sin 3D-tegning, oplyser, hvilket materiale man ønsker at bruge, og trykker på print. Supporterne hos PostNord Strålfors er superdygtige, engagerede og proaktive. De har hjulpet utrolig meget.

Fremtiden

Efter at have vist, at teorien om luftkøling fungerer i praksis, vil man gennemføre to forsøg med raske personer. Først derefter indledes forsøg med patienter. Målet er i første omgang at introducere behandlingen til syge børn og derefter gå videre med voksne, hvor størstedelen af de berørte patienter findes.

Tada Medical vil i de forskellige forsøg fortsætte med at bruge 3D-print til at producere mundstykkerne i forskellige versioner. Og når tiden er inde til egentlig produktion, er det meget muligt, at der også til den tid bliver tale om produktion med 3D-printere.

– Vi vil sandsynligvis tilpasse mundstykkerne individuelt, fordi alle munde er lidt forskellige. Det er 3D-print velegnet til.

Vil I vide mere om vores 3D print?

Kontakt os, hvis I vil drøfte, hvordan I kan udnytte mulighederne med 3D-print i jeres virksomhed. Vi har eksperterne, som kan hjælpe jer hele vejen fra en idé til et færdigt produkt.

Kontakt os

 

Relaterede løsninger og kundecases

3D-Print

3D-Print

Med 3D-print får du helt nye muligheder for at forbedre din forretning: Du kan vise et 100% kundetilpasset produkt på salgsmødet, producere en enkelt reservedel, lige når du har brug for den eller teste mange forskellige versioner af en prototype, uden at det koster en formue.

16-9_SJ_3D.jpg

SJ togoperatør i Sverige: 3D-print gav hurtigere togservice

Siden SJ begyndte at 3D-printe reservedele hos PostNord Strålfors, er servicetiden reduceret. Nu er der flere tog i drift, og samtidig er funktionaliteten forbedret.

Karolinska_16-9.jpg

Karolinska Universitetshospital

På Karolinska Universitetshospitals børnerøntgenafdeling bruger ortopæder og kirurger 3D-printede kropsdele for bedre at kunne forstå misdannelser inden en operation og i forbindelse med prøveoperationer.