3D-printet hjerte er en uvurderlig hjælp for børnekirurgen

På Karolinska Universitetshospitals børnerøntgenafdeling bruger ortopæder og kirurger 3D-printede kropsdele for bedre at kunne forstå misdannelser inden en operation og i forbindelse med prøveoperationer. Det er uvurderligt, ifølge børneradiolog Lena Gordon Murkes.

Brancher Sundhed

Virksomheden

Karolinska Universitetshospital er et af Europas største universitetshospitaler. Hospitalet modtager patienter fra hele Sverige, men også fra udlandet. Børnerøntgenafdelingen er en af de største specialafdelinger. Der foretages hvert år omkring 84.000 røntgenundersøgelser af børn og unge. Ud over almindelig røntgen anvendes der ultralyd, CT-scanning, MR-scanning – og det seneste par år også 3D-print.

Udfordringen

Børnerøntgenafdelingen kortlægger sygdomme og misdannelser. Billederne hjælper kirurgerne med at forberede sig til en operation. Man opdager sjældent noget nyt, for de sygdomme, det drejer sig om, er ofte kendt i forvejen, siger børneradiolog Lena Gordon Murkes. Men jo bedre billederne er, jo bedre kan kirurgen forstå de specifikke forudsætninger.

3D-printene giver helt nye muligheder, forklarer Lena Gordon Murkes. Hun brugte første gang teknologien i 2017. En misdannet hofte blev printet med Stockholms Lens Landstings egen 3D-printer i Södertälje. Men der var ikke mulighed for rutinemæssigt at printe kropsdele til børnekirurgerne, så Lena Gordon Murkes fik et tip om PostNord Strålfors. Siden har hun brugt virksomhedens 3D-printtjeneste en snes gange.

Lena Gordon Murkes

Løsningen

Processen begynder med, at en ortopæd eller kirurg kontakter børnerøntgenafdelingen for at få hjælp. Lena Gordon Murkes tager udgangspunkt i en CT-scanning eller MR-scanning. Hun foretager en såkaldt segmentering på sin computer, hvor hun markerer, hvilke dele af kroppen der skal 3D-printes. Derefter uploader hun en fil via PostNord Strålfors' 3D-portal.

– Det er meget fleksibelt. Jeg vælger materiale og kan straks se, hvad det vil koste. Jeg kan i princippet gennemføre hele bestillingen fra min mobiltelefon.

Sommetider beder hun PostNord Strålfors kontrollere, at bestillingen er afgivet korrekt, og får altid hurtig hjælp. I begyndelsen diskuterede hun materialevalg med 3D-teknikerne, men nu har hun lært de forskellige plasttypers egenskaber at kende, og hvad der fungerer bedst i hvert enkelt tilfælde.

– Sommetider er vi nødt til at kunne sterilisere 3D-printet. Nogle gange er det bedst, hvis printet er blødt, f.eks. når det drejer sig om et hjerte. Andre gange skal printet derimod være hårdt eller have forskellige farver.

Selv når det haster på grund af en nært forestående operation, har teknikerne sørget for, at hun fik det, hun skulle bruge.

– De er meget hjælpsomme.

3D-print giver store fordele, siger Lena Gordon Murkes. Både tids- og kvalitetsmæssige – og dermed også økonomiske.

Resultatet

Da vi i 1970'erne fik CT-scanning, kunne man for første gang se ind i kroppen i tre dimensioner. 3D-print er ikke helt så revolutionerende, siger Lena Gordon Murkes.

– Men det er naturligvis fantastisk, at kirurgerne faktisk kan stå med et organ i hånden, inden de åbner kroppen. Tænk dig, et lille hjerte, det er uvurderligt.

Man kan ved hjælp af 3D-print også udføre en prøveoperation, inden kniven sættes i patienten. Ved svære misdannelser kan kirurgen prøve sig frem og se, om det vil gå godt.

– Det er guld værd.

Fremtiden

3D-print giver store fordele, siger Lena Gordon Murkes. Både tids- og kvalitetsmæssige – og dermed også økonomiske.

– Der er også penge i, at kirurgen opnår et bedre resultat. Men det gælder om, at den, der bestiller undersøgelsen, forstår fordelene.

Hun så gerne, at Karolinska Universitetshospital oprettede en velfungerende organisation omkring brug af 3D-print, så administrationen blev enklere og mere rutinemæssig. For hun er overbevist om, at 3D-print er fremtiden.

Vil du vide mere om vores 3D Solutions?

Kontakt os, hvis du vil drøfte, hvordan du kan udnytte mulighederne med 3D Solutions i din virksomhed. Vi har eksperterne, som kan hjælpe dig hele vejen fra idé til færdigt produkt.

Kontakt os

 

Relaterede løsninger og kundecases

3D-Print

3D-Print

Med 3D-print får du helt nye muligheder for at forbedre din forretning: Du kan vise et 100% kundetilpasset produkt på salgsmødet, producere en enkelt reservedel, lige når du har brug for den eller teste mange forskellige versioner af en prototype, uden at det koster en formue.

16-9_SJ_3D.jpg

SJ togoperatør i Sverige: 3D-print gav hurtigere togservice

Siden SJ begyndte at 3D-printe reservedele hos PostNord Strålfors, er servicetiden reduceret. Nu er der flere tog i drift, og samtidig er funktionaliteten forbedret.

Tada_16-9.jpg

Tada Medical

Med 3D-print kan startupvirksomheden Tada Medical fremstillige billige prototyper. Målet er at udvikle en behandling til kræftpatienter, som forhindrer smertefulde blærer i munden uden alvorlige bivirkninger.