Kort til ID-baserede rejser

Skånetrafiken i Sverige lancerer i samarbejde med PostNord Strålfors et kort til ID-baserede rejser. Resultatet bliver smartere og mere miljøvenlig billethåndtering og effektiv kortdistribution.

 

Virksomheden

Skånetrafiken er den forvaltning i Region Skåne i Sydsverige, som har ansvaret for den offentlige transport. Hver dag rejser 250.000 mennesker med Øresundstoget, Pågatoget, Krösatoget, regionale busser, bybusser og sygetransport. Virksomheden har en omsætning på ca. 5,3 mia. SEK, og der køres over 164 mio. ture om året. Al transport udføres af forskellige virksomheder som enterprise.

Udfordringen

Digitaliseringen i samfundet har i høj grad udvidet mulighederne for mere fleksibel billethåndtering. Da det gamle Jojo-kort skulle udskiftes, var Skånetrafiken opmærksom på fordelene ved et grundlæggende teknologiskift. Udviklingen af et nyt billetsystem, der bedre opfylder kundernes forventninger, begyndte i 2016.

– PostNord Strålfors er vores partner inden for kortteknologi og desuden vores logistikpartner, som vi har brugt længe, siger Jörgen Olsson, forvaltningschef for billetsystemer og betalingsløsninger i Skånetrafiken i Sverige.

Løsningen

Appen blev præsenteret allerede i 2017 som første del af et nyt ID-baseret system. Ved årsskiftet 2018-2019 blev PostNord Strålfors koblet på for at udvikle et nyt kort. Rammeaftalen omfatter også Blekingetrafiken og Östgötatrafiken.

I den nye kortgeneration findes billetoplysningerne i skyen, dvs. på servere, der fungerer via internettet. Med Jojo-kortet var det selve kortet, der var bærer af oplysninger om f.eks. rejsekort eller månedskort.

Jörgen Olsson er forvaltningschef for billetsystemer og betalingsløsninger hos Skånetrafiken. Han giver nogle eksempler på mulighederne med de nye dynamiske kort:

  • Oplysninger kan flyttes mellem forskellige bærere og forskellige medier. En forælder kan købe en togbillet til sit barn og knytte billetten til barnets kort.
  • Arbejdsgivere kan tilmelde sig en virksomhedsportal, hvor de kan købe billetter, der sendes direkte til medarbejdernes mobiltelefoner eller knyttes til medarbejderens nye kort fra Skånetrafiken.
  • Forskellige billettyper, som f.eks. skolebillet og Øresund rundt, kan knyttes til det samme kort. Det betyder, at der skal produceres færre kort, og det reducerer miljøpåvirkningen.

PostNord Strålfors håndterer logistikken og sikrer, at kortene distribueres til salgssteder, kundecentre og direkte til slutbrugere. PostNord Strålfors og Skånetrafiken har i fællesskab udviklet et rationelt og fleksibelt system, der omfatter alt fra bestillingskanaler til distribution og faktureringsrutiner.

– Det skulle være dynamisk, så det passer til alle, uden for meget manuelt arbejde hos os. Skolerne skal f.eks. kunne uploade elevlister, og forskellige kommunale administratorer vil have det på forskellige måder, når de bestiller rejsekort til deres seniorer.

PostNord Strålfors har som en stor aktør på området kunnet bidrage med solid erfaring, siger Jörgen Olsson.

Resultatet

De første kort tages i brug i efteråret 2019. Skoleeleverne er de første, og i løbet af efteråret kommer der flere brugergrupper og købsflow til. Ved årsskiftet 2019-2020 er det hele på plads.

Fremtiden

De nye ID-baserede kort følger en fælles svensk standard, der er udviklet af Samtrafiken. Det betyder, at det i fremtiden kan blive lettere at rejse på tværs af lensgrænserne. Skånetrafikens nye betalingssystem er fremtidssikret, så det kan tilpasses til ny teknologi.

– Vi ved jo ikke, hvordan folk kommer til at legitimere sig i fremtiden. Måske bliver wearables stort: ure eller smykker med indbygget teknologi. Eller måske indopererer man chips, siger Jörgen Olsson.

Skræddersy dine elektroniske kort

Skal du bruge et kort til kundeklubben, et CA-kort til TV-bokse eller et simkort for at oprette forbindelse til dit produkt? Vi hjælper dig fra forundersøgelse og valg af teknologi til produktion og levering.

Kontakt os

 
Print services

Print services

Vi er én af de største nordiske printleverandører med mere end 100 års ekspertise. Vi tilbyder vi alt fra dataanalyse til distribution, alt sammen ISO-certificeret for at garantere den højeste kvalitet og sikkerhed.

Print og kuvertering

Print og kuvertering

Med over 100 års erfaring og faciliteter i hele Norden, er PostNord Strålfors din pålidelige partner for print og kuvertering. Vi leverer høj kvalitet, hastighed og sikkerhed gennem ISO-certificerede processer. Vores services giver mulighed for en fleksibel dataintegration til vores standardiseret masseproduktion, som tilpasses efter dine behov.