Uendelige muligheder med 3D-print

Tomas Lundström, Manager 3D Solutions, fortalte, hvordan 3D-print skaber en mere effektiv og bæredygtig verden ved at revolutionere distributionskæden for virksomheder.

3D_Tomas_Lundstrom_16-9_2.jpg

Tomas Lundström, Solutions Manager 3D PostNord Strålfors

Fremstillingsindustrien er i forandring, og PostNord Strålfors satsning på 3D-print genopfinder distributionskæden. Med 3D-print kan specialfremstillede produkter hurtigt produceres on-demand, præcis når kunden efterspørger dem.

Med mulighed for at digitalisere lageret

– Vi satser på en lokal produktion med base i Stockholm. Det betyder, at vores nordiske distribution bliver mere bæredygtig, fordi vi slipper for lange transportstrækninger.

3D-print kan også ændre forholdende omkring lagerbeholdning og masseproduktion, fordi man kun behøver producere, når der er brug for produktet, i stedet for at opbevare en mængde produkter, der ikke bliver solgt.

Via PostNord Strålfors 3D-portalkan kunden uploade tegninger og få en forhåndsvisning, som de kan integrere. Alt er åbent og gratis at bruge.

For at undgå at virksomheders tegninger bliver stjålet ad digitaliseringens veje, har man udviklet et automatisk krypteringssystem. Det betyder, at kunden ejer alle data, mens bare agerer producent.

Stærkere og specialtilpasset

PostNord Strålfors har hjulpet en lang række af kunder med deres satsninger inden for 3D-print. En af dem er de svenske jernbaner SJ, som de fremstiller reservedele for. Det handler om noget så specifikke som holdere til toiletruller ombord på deres tog. Præcis denne lille del gik ofte i stykker, og reservedele var meget svære at finde. Takket være 3D-print kunne man fremstille et produkt, der ikke gik i stykker og som kunne bestilles on-demand. Nu sparer SJ penge, samtidig med at de slipper for at lede efter gamle reservedele.

I den nærmeste fremtid

Ifølge Tomas Lundström er fremtiden her allerede, men det er op til virksomhederne at anvende den.

– Det er vanskeligt at sige noget om, hvornår lagerbeholdningssituationen vil ændre sig og styres af robotter, men det kommer helt sikkert til at ske. Teknologien findes allerede, men det kræver en ændret indstilling fra både producent og lagerforvaltere.

Allerede nu fremstilles der 3D-printede dele til fly og biler. Selv inden for medicinalindustrien er man begyndt at anvende proteser og prototyper af kropsdele. Ifølge Tomas Lundström vil det ikke vare længe, før vi ser reservedele til mennesker, som vil forlænge vores liv.