Pandemien gav os digitale møder – men hvor er arbejdspladsen?
Det seneste år har overgangen til videomøder og digitale værktøjer været en løsning, så man kunne fortsætte med at arbejde. Men mange af os har indset, at det ikke er tilstrækkeligt som plan for, hvordan vi skal arbejde i fremtiden.
– Der er brug for bedre og mere gennemtænkte strategier for digitalt samarbejde, siger Oscar Berg, digital strateg i Telia og forfatter til bogen "Den digitale arbejdsplads".
Arbejdet skal udføres, uanset hvor du er, men hvordan kan vi arbejde effektivt og smart, når vi ikke er det samme sted?
– Det er derfor, vi er nødt til at overveje, hvordan vi bedst kan samarbejde digitalt. For når vi taler om fjernarbejde, tager vi udgangspunkt i en gammeldags måde at tænke arbejde på, siger Oscar Berg og fortsætter:
– I dag kan vi klare os uden kontoret – men ikke uden den digitale arbejdsplads.
Det vil for mange virksomheder være vanskeligt at retfærdiggøre nye investeringer i kontorlokaler og rejser, når pandemien er forbi.
– Jeg tror, vi vil se flere hybridkontorer, der fungerer som hubs for job og møder. Måske bliver disse steder også åbne for andre end medarbejderne.
Kontormedarbejdere kan for eksempel have brug for smarte systemer, der forenkler kommunikationen internt og med kunderne.
Se, hvordan børnene gør
Man kan sagtens opbygge kultur og opfylde sociale behov også digitalt, men det har vi ikke gjort tidligere.
– Det skaber et tomrum, hvor vi føler os uden for og ser løsningen som noget fysisk, men sådan omgås vores børn jo ikke i dag, siger Oscar Berg.
Han beskriver en god digital arbejdsplads som et arbejdsmiljø, hvor medarbejderen har alle de værktøjer, der skal til for at kunne udføre sit arbejde bedst muligt. En god digital arbejdsplads gør også organisationen mere produktiv, fleksibel, agil og innovativ.
Hvilke digitale værktøjer der er de rigtige for en virksomhed, afhænger af hvem der arbejder der, og hvad de skal opnå i deres arbejdstid.
– Kontormedarbejdere kan for eksempel have brug for smarte systemer, der forenkler kommunikationen internt og med kunderne.
I dag kan vi klare os uden kontoret – men ikke uden den digitale arbejdsplads.
Det fysiske kontor er som en middelalderborg
Sikkerhed er en anden faktor, der ofte bruges som argument for at arbejde på et fysisk kontor.
– Hvis du sidder på kontoret bag firewalls, er det lige så sikkert som en middelalderborg. Men folk skal stadig kunne tage ud i byen eller rejse.
Det kræver nye sikkerhedsløsninger og en anden tilgang til sikkerhed. Selv på kontoret arbejder du i skyen, og der er store fordele ved at gøre det og kunne dele ressourcer.
– Sikkerhedsproblemerne kan løses. Dem bruger man kun som et argument for at købe sig tid. Det er et forsvar mod forandring, fordi man enten mangler tid eller kompetencer, siger Oscar Berg.