"3D-print – Alle der producerer noget fysisk, bliver påvirket"
7 spørgsmål til Tomas Lundström, Head of 3D i PostNord Strålfors.


På hvilke områder har PostNord Strålfors i dag kunder inden for 3D-print?
– Vi arbejder med en række forskellige segmenter, men har primært fokus på tre områder. Det drejer sig om selvforsyning af reservedele, industri og såkaldt near medical, som er udstyr, der ikke kræver medikoteknisk certificering.

Hvilke brancher bliver påvirket mest af mulighederne for at 3D-printe deres produkter eller dele af dem?
– Det er der rigtig mange brancher, der gør – flere end man skulle tro. Jeg vil tro, at alle brancher, der producerer noget fysisk, bliver påvirket af denne teknologi.

Hvordan bør virksomhederne forholde sig? Hvem bliver vindere, og hvem bliver tabere?
– Der er i grunden ingen oplagte vindere og tabere. Det handler mere om transformation og evnen til at omstille sin virksomhed til den nye digitale distributionskæde. Hvis jeg skal nævne en vinder i den aktuelle situation, må det blive bilindustrien, der har arbejdet med 3D-print i mange år.

Vil produktionen flytte tættere på forbrugerne?
– Produktionen vil helt klart blive flyttet tættere på den endelige destination. Vi kommer til at se meget mere lokal og bæredygtig produktion. En stor del af produktionen vil blive flyttet fra lavtlønslande i Asien til mere lokal produktion i f.eks. Europa. 3D-print gør det muligt for virksomhederne at "hente produktionen hjem".

Man kan 3D-printe mad og boliger – hvad er det mest fantastiske, du har set?
– Det mest fantastiske, jeg har set med mine egne øjne, er nok implantater til kroppen, knæled og den slags. Det mest fantastiske, jeg har set i medierne og andre steder, er nok bygninger, broer, huse og lignende. Det absolut mest interessante er forsøgene med at printe et fuldt fungerende menneskehjerte. Jeg har faktisk set en mekanisk udgave, men man forsøger nu at printe en organisk udgave ved hjælp af bioprint.

Den aktuelle coronapandemi får industrivirksomheder til at stoppe deres produktion, og der er markant færre transporter. Vil coronakrisen påvirke udviklingen af 3D-print?
– Naturligvis. Mange virksomheder vil under krisen indse, hvor sårbar en globaliseret forsyningskæde er, når den i høj grad er afhængig af Asien. Vi har fået nye kunder, som ikke har kunnet få deres leverancer fra Asien, netop fordi det er gået hårdt ud over disse fabrikker.

Man har også kunnet læse om 3D-printere, der arbejder på højtryk for at hjælpe sundhedssektoren med forskellige former for udstyr. Hvad gør I hos PostNord Strålfors?
– Vi er også begyndt at fremstille beskyttelsesudstyr til sundhedssektoren for at hjælpe under krisen. Vi printer visirer til personale i sundheds- og ældresektoren. Det føles rigtig godt, at vi med denne teknologi kan øge tilgængeligheden af de hårdt tiltrængte værnemidler.
PostNord Strålfors 3D-printer beskyttelsesvisirer til sundhedssektoren
