Hvor er vi på vej hen?

I de nordiske lande begynder brugen af kontanter at blive mere og mere ualmindelig. Væksten inden for digitale betalingsløsninger har været eksplosiv, og fremtidsforsker Mats Lewan spår endnu større ændringer i finansverdenen i fremtiden.

Vart-är-vi-på-väg.jpg

I en debatartikel i februar i år advarede Stefan Ingves, direktøren for den svenske nationalbank, om, at vi er på vej mod en situation, hvor borgernes betalingsmidler i stigende grad kontrolleres af kommercielle aktører. Han argumenterer for, at man som en sikkerhedsforanstaltning ved lov skal beskytte nationalbankens særlige status. Det siger noget om det pres, den traditionelle bankverden oplever på grund af de mange nye betalingsløsninger inden for finansteknologien – fintech.

Fremtidsforsker Mats Lewan, der har skrevet bogen "The Rise and Development of FinTech", ser både fordele og ulemper ved de private aktørers indtog. Den svenske krone risikerer at blive mindre brugt i private aktørers regi, fordi vi bevæger hos hen imod et system, som er stadig mindre afhængigt af banker. Samtidig vil mange nok mene, at brugervenligheden stiger.


Fintech er ved at vende op og ned på finanssektoren, og det kan blive en større omvæltning, end mange forestiller sig.

Fremtidens betalingsløsninger

Ifølge Mats Lewan findes der mange forskellige scenarier for, hvordan vi kommer til at betale i fremtiden, men fælles for dem alle er, at der er fokus på brugeren.

– Det er ikke vigtigt for brugerne, hvordan betalingen og transaktionen gennemføres. Det vigtigste er, at det går hurtigt.

Ifølge Mats Lewan er alt, hvad der gør transaktionen mindre synlig, en fordel for brugeren. Han tror, at transaktionen bliver et øjeblik, som mærkes så lidt som muligt, uanset om den foregår med ID-legitimation eller biometriske løsninger.

Lige nu er der meget fokus på mobiltelefonen, men han tror ikke, at det nødvendigvis bliver den enhed, vi vil bruge til betalinger fremover.

– I fremtiden kan mobiltelefonen have fået en anden rolle. Betalingen kan foregå via hvad som helst, der er opkoblet. Det eneste, der skal til, er ID-legitimation.

Fremtidsforsker Mats Lewan. Foto: Juliana Wiklund.

Kontantløshed kan blive et problem

Mats Lewan understreger, at spørgsmålet om et kontantløst samfund er politisk.

Han fremhæver – ligesom nationalbankdirektøren i sin debatartikel – at det drejer sig om den nationale sikkerhed. I en krisesituation, hvor det elektroniske system bliver sat ud af spillet, er der brug for det fysiske system som backup. Når verden bliver mere og mere digital, er det vigtigt, at også ældre, børn og personer, der ikke har en mobiltelefon, kan benytte den kollektive trafik og betale i butikker.

– Det gælder om at tænke på alle og tage højde for sikkerheden i en potentiel krisesituation. Vi skal overveje, hvad et kontantløst system kan koste os.

AI og machine learning er ikke noget nyt i finansverdenen, men teknologien har fået stadig større fodfæste i de senere år og fx gjort det muligt at automatisere finansielle valg. Det kan dreje sig om alt fra automatisk opsparing til tips om aktieinvesteringer og låntagning. Mats Lewan tror, vi kommer til at se endnu mere AI i finansverdenen, fx apper, som giver os bedre styr på vores privatøkonomi, og han fortæller, at AI bruges til fx at udvikle personlige tilbud.

– Det er en teknologi, der på samme måde som hos Google, stræber efter at besvare dit spørgsmål, inden du stiller det.

Mats Lewan tror, at finansteknologien står over for et skift, der vil få endnu større konsekvenser end i transportindustrien. Selvkørende biler vil påvirke mange, men det er ikke alle, der kører bil. Hvordan vi betaler, og hvordan vi håndterer penge, er derimod noget, der påvirker alle.

– Vores betalingssystemer har ikke ændret sig i meget lang tid. Fintech er ved at vende op og ned på finanssektoren, og det kan blive en større omvæltning, end mange forestiller sig. Det vil give udfordringer, som er svære at forudse, hvis vi går væk fra kontanter.