Digitalisering for alle

Digitaliseringen skaber muligheder for forbedringer, men den kan også føre mennesker væk fra hinanden. Det vil den 23-årige opfinder Perttu Pölönen lave om på. 
– Vi skal sørge for, at teknologien hjælper alle og ikke kun nogle få. 

Digitalisering-för-alla.jpg

Perttu Pölönen. Foto: Cata Portin

Perttu Pölönens liv indeholder alle ingredienserne til en klassisk succeshistorie. Fra en revolutionerende opfindelse i teenageårene til prestigefyldte priser og en invitation til Silicon Valley. Nu rejser han også jorden rundt og taler om fremtiden.

Vi møder Perttu Pölönen i Los Angeles, hvor han forbereder lanceringen af sin innovation MusiClock på det kinesiske marked. Det er et pædagogisk værktøj med en helt ny måde at undervise i skalaer og akkorder på. Selv siger han, at det var en søgen efter enkelhed, der gav ham ideen. 

Han sad som 15-årig og kæmpede med at lære musikteori, da han fik øje på uret og opdagede, at det havde 12 punkter ligesom den kromatiske skala. Ud fra det skabte han et værktøj til at lave musik, som var så nemt at forstå, at også børn kunne bruge det. 

– Når jeg bliver ved med at raffinere det, indtil jeg finder ind til kernen, bliver materialet bedre. Det gælder både i erhvervslivet, inden for musik, og når man er foredragsholder, fortæller han via Skype. 

Han tror, at der er en forbindelse mellem enkelhed og tillid. 

– Hvis du ikke kan præsentere en idé på en enkel måde, må du forsøge igen, indtil du finder en bedre måde. Ellers bliver det svært at skabe tillid. 

Han måtte selv begynde at øve sig på at sælge en idé allerede som studerende ved Sibelius-Akademiet. 

Invitation fra NASA

I 2013 indsendte Perttu Pölönen MusiClock til EU’s konkurrence for unge opfindere og vandt. Siden er værktøjet blevet en bestseller-app i ti lande, og han er nu blevet et kendt navn i Finland. 

På grund af sine succeser fik han en invitation til at studere på NASA’s forskningscenter i Silicon Valley med Google som sponsor. Det vakte hans interesse for de globale udfordringer. 

Han ønsker som opfinder og iværksætter at være med til at reducere videnskløfterne i verden. Digitaliseringen skaber en skillelinje mellem dem, der har adgang til teknologien, og dem, der ikke har. 

– Vi skal sørge for, at teknologien hjælper alle og ikke kun nogle få, siger Perttu Pölönen. 

Står bag flere startups

Han nævner som eksempel mobiltelefonen, som i dag findes i hele verden og har gjort livet nemmere og bedre for mange mennesker. 

– Det samme skal ske med digitaliseringen, inden vi glider for langt væk fra hinanden. Det er der, jeg vil bidrage og gøre nytte med det, jeg er bedst til. 

Perttu Pölönen står nu bag flere startups i uddannelsesbranchen, bl.a. nonprofitorganisationen 360ed, som hjælper lærere i udviklingslande med at videreuddanne sig. De kan ved hjælp af ny teknologi se ind i klasseværelser forskellige steder i verden og lære nye undervisningsmetoder. Han driver organisationen sammen med kollegaen Hla Hla Win i Burma. 

Han tror, det er typisk for millennials, at de som unge og engagerede vælger erhvervslivet frem for politik.

– Det tager lang tid at ændre love i forhold til, hvor lang tid det tager at gøre solcellepaneler så attraktive, at alle vil have dem. Der et forandringspotentiale i erhvervslivet. Virksomheder har potentiale til at reagere og tilpasse sig hurtigere. 

Perttu blev udpeget som årets nyhed på talerscenen i Finland og er populær på grund af sine forudsigelser om fremtiden. Ny teknologi betyder store forandringer i vores hverdag, men virksomhederne skal også forstå, hvordan innovationerne påvirker mennesker følelsesmæssigt. Hvad vil det sige at stå på tærsklen til arbejdslivet i dag?

– Tidligere gik man i skole, fik et arbejde, stiftede familie og gik på pension. Men nu er der ingen garanti for at få arbejde, bare fordi man har taget en uddannelse. Vi er usikre på, hvordan det samfund, vi lever i, vil se ud i fremtiden. 

I dag tror han, at mennesker er nødt til at lære at føle sig lykkelige, selv om alt ikke ligger fast, som det gjorde for tidligere generationer. Man skal lære at leve med usikkerhed på flere niveauer og alligevel tro på, at alting ordner sig. 

Sætter spørgsmålstegn ved eksisterende metoder

– Meget af det, vi tager for givet, skal omdefineres. Vi tror, at vi forstår, hvad tillid, kærlighed og kommunikation er, men vi bliver måske nødt til at omformulere, hvad det egentlig vil sige i 2018. 

– At opbygge tillid er formentlig det mest værdifulde, man kan gøre, det virker næsten som en valuta, siger Perttu Pölönen.

Hvis virksomhederne skal kunne følge med i de ændringer, der sker, er de nødt til at udvikle disruptive forretningsmodeller.

– Det er ikke længere nok at optimere og forbedre – ændringer skal gennemføres hurtigere. Vi skal forny os og sætte spørgsmålstegn ved vores nuværende metoder.

For hans eget vedkommende er den tværvidenskabelige baggrund et aktiv. Kunsten har givet ham den vane altid at iagttage omverdenen og lægge mærke til, hvad der sker, og hightechindustrien har gjort ham til iværksætter. Det har givet ham et bredere syn på forandringerne i samfundet, at han i dag har flere forskellige job.

– Jeg vil gerne videregive mine erfaringer og bidrage til nytænkning. Jeg har ikke alle svarene, men som millennial kan jeg alligevel bidrage med noget nyt – jeg kan tale ud fra et ungt perspektiv.